Bästa platsen i Göteborg: Ikea!

Bushra Yahya Al-Jubaihi skriver om sin favoritplats i Göteborg. 

Ikea Bäckebol
Bushra Yahya Al-Jubaihi om varför Ikea är en av Göteborgs bästa platser. Foto: Flicr / CC BY 2.0

I mitten av mars 2014 flyttade jag till Sverige. IKEA var den första platsen som jag besökte i Göteborg efter Pressbyrån där var jag för att jag måste köpa ett busskort för att kunna åka till ett ställe som säljer möbler. Så jag åkte till IKEA och jag köpte viktiga grejer för min lägenhet och det var kväll runt kl. 19:00. Att hänga runt på IKEA första dagen för mig i Sverige är en av mina bästa upplevelser i Göteborg för att jag fick veta lite om Sveriges kultur genom möbler. Trots att det finns en stor skillnad mellan mitt hemlands design och Sveriges design, känner jag mig bekväm och jag är hemma när jag åker till IKEA varje gång.

Dessutom fick jag en underbar motivation när jag fick träffa inredningsdesignen Helen som jobbar på IKEA. Då sa Helen till mig att jag kan få en praktikplats hos dem om jag vill, speciellt efter att jag visade henne mitt hemlands design. Och hon var överraskad av mitt språk, ’’Du pratar väldigt bra svenska efter bara ett år, vilken smart tjej du är!’’, enligt Helen. Så IKEA ger mig energi och fantastisk motivation, när jag går runt dit varje gång.

Helen anser att jag är unik och jag kan göra ett fantastiskt jobb i Sverige. Hon vill gärna skapa en unik design som designas från arabisk design och svensk design. Alltså kan jag designa en speciell design som passar arabiska länder och europiska länder samtidigt. Och det här är projektet som jag vill kämpa för att det finns i verkligheten inom kort.

I slutet vill jag hänvisa till en rolig situation som hände med mig på IKEA. Jag höll på att titta på speglar och jag satte mig på golvet för att knyta mina skor. Jag ramlade mot dörren som larmar när man öppnar. Jag blundade och var väldigt rädd eftersom jag trodde att det fanns en brand eller nåt sånt farligt. Men alla runt mig höll på att skratta och jag öppnade mina ögon och var förvirrad för att jag inte förstod vad hände. Tills en av dem som jobbar där, kom och stängde dörren och gjorde allt lugnt. I slutet fick jag förstå när larmet blev tyst. Denna situation kommer jag aldrig glömma. Så varje gång får jag skratta när jag tittar på speglar eller larmade dörrar. Då känner jag mig glad och speciella känslor kommer till mitt hjärta. Jag vet att ingen av de som jobbar på IKEA vet vad IKEA betyder för mig, men tack ändå IKEA för fina känslor.

Fakta om IKEA:

Ikea är ett globalt företag som specialiserat sig inom möbelindustrin och det är ett företag som producerar och säljer färdigt heminredning, tillbehör, toaletter och köksredskap i alla butikerna som finns i hela världen. Alltså är IKEA den största producenten av möbler i världen. Ingvar Kamprad grundade IKEA 1943 i Sverige och nu ägs och förvaltas i samarbete med den holländska gruppen.

Namnet IKEA är en förkortning för namnet på grundaren. Alltså initialer av ’’Ingvar Kamprad’’ (IK), förutom de andra sista bokstäverna (EA) samlas från namnen på gården och byn där grundaren hade vuxit upp ’’Elmtaryd och Agunnaryd’’.

IKEAs logo har inte förändrats mycket under hela bolaget och den kopian från 1967 används fortfarande. IKEA företag finns i 51 länder i världen. I mellanöstern startade IKEA i Saudiarabien 1983. Fast det finns inte i mitt hemland Jemen, men det är en av mina bästa platser i Göteborg.

Bushra Yahya Al-Jubaihi