Bani och Bana

Panj_Pyare,_leading_a_procession

Hur är det för mig att vara en sikh i Sverige? När den fråga ställdes till mig, väcktes många känslor. Jag har inte tänkt mig som sikhkvinna, dessutom som en kvinna i Sverige har jag åsikter. Då började jag tänka om jag lever som en god sikh eller inte?

Det gör jag inte kanske till utseendet men förstås till tankesättet – ja, som en sikh. Jag började tänka att vad kommer att ändra runtomkring mig, om jag kommer att bära en turban eller börja täcka håret?

När mitt barn frågade mig om möjligheten att bära bana (ett traditionellt sätt att klä sig) eller inte, då var mitt svar: skaffa dig utbildning och ett fast jobb sedan kan du leva hur du vill. Det finns ingen  ursäkt för mig att inte bära bana. Jag har ju ett fast jobb, engagerar mig i olika föreningar. Varför valde jag att klä mig som andra och inte med bana? Kanske sikhi är ett sätt att leva som jag vill tolka sikhi själv. Jag vill inte bli dömd att jag lever som sikh på ett felaktigt sätt.

När jag läser eller hör om andra akademiker, sikher, som bor i Europa så tänker jag att jag delar åsikter med dem. Täcka huvudet och klä sig i västerländsk kostym och hög hals skjorta är det helt okej. Läs bani ”det heliga skriftelse” är viktigaste för en god sikh och leva efter det. Att bli en god sikh är mitt mål.

Bajwa Varinder